Taanist leiti väike Aleksander Suure portree. Finn Ibsen ja Lars Danielsen avastasid selle Sjællandi saare põllult uurimistöö käigus ning kinkisid esemed Lääne-Sjællandi muuseumile, vahendab kohalik TV2 Øst. Pronksist portree, mida tuntakse klambrina, oli umbes 2,7 cm läbimõõduga ja valatud pronksisulamist, teatas muuseum. Sellel on kujutatud laineliste juuste ja keerdunud jäärasarvedest krooniga meest, kelles arheoloogid tundsid ära Makedoonia kuninga Aleksander Suure, kelle impeerium ulatus tema surma ajaks Balkani poolsaarelt tänapäeva Pakistanini.

Taanist leitud Aleksander Suure portree

„Sellel on Aleksander Suure tüüpilised atribuudid, nagu tema selgelt eristuvad lainelised juuksed ja jäära sarvedega kroon,“ kommenteeris Lääne-Sjællandi muuseumi arheoloog Frirk Oldenburger. „See on praktiliselt identne teise sellisega, mis leiti aastaid tagasi.“

„See on väga tähelepanuväärne asi. Kui see mu lauale ilmus, kukkusin peaaegu toolilt maha, sest see on peaaegu samasugune, nagu eelmine, aga veidi robustsem. See on valatud pronksist, mitte kullatud hõbedast. See on valmistatud sulamist, mida sageli leiab [Rooma] pronksikujukestest,“ rääkis Oldenburger.